RondevanUreterp

Verslag van de Ronde van Ureterp:


Veredelde trainingskoersen in Leeuwarden of Sneek; Allemaal leuk en aardig.

Koersje voor opa’s op de VAM berg; Spielerei.

ICW omloopje op de Groningse toendra; Pannenkoeken voor de kinderen.


Nee, op de Tweede Paasdag begon het echte werk. Waar de Wielerstichting van Ureterp traditioneel zorgt voor de seizoensouverture van het amateurwielrennen van Noord Nederland. De coureurs waren dan ook massaal (120 man) waren toegestroomd naar dit wielermaffe dorp om te strijden voor de prestigieuze titel van winnaar van De Ronde van Ureterp.


RondevanUreterp1De mannen van de jubilerende Otto Ebbens formatie, stonden met negen man aan de start. En kunnen, met twee man in de top 10, terugkijken op een redelijk geslaagde koers.

Voor Jasper Witteveen kwam het criterium in Ureterp nog te vroeg. Maar met iets meer trainingsarbeid en een nieuwe fiets, zal het de 21-jarige student werktuigbouwkunde in de loop van het seizoen ongetwijfeld beter vergaan.


Het spreekwoord driemaal is scheepsrecht was voor Paul Veldhuis van toepassing. Nadat de twee vorige pogingen in zijn ‘thuiskoers’ waren mislukt vond hij zichzelf terug op plaats 71 in de einduitslag en liet daarmee een winter vol ziekte en antibioticakuren definitief achter zich.


Op plek 67 vinden we Daniël Elzinga. Het was indrukwekkend om te zien hoe de man uit Opende het tempo in het tweede peloton hoog hield, door continu lang en hard op kop te beuken.


RondevanUreterp3Excuses tellen niet in wielrennen, maar feit is wel dat de koers voor Mark Gjaltema onfortuinlijk verliep. Materiaalpech dwong hem om een ‘pitstop’ te nemen bij de oranje bus van de KNWU. De jury was echter onverbiddelijk en weigerde een ronde coulance toe te kennen. Als gevolg daarvan moest Mark op elf rondes (met frisse tegenzin) voor het einde de koers verlaten. Plek 58 was zijn deel.


Op plek 30 vinden we Martin de Vries. Waar de aanstaande vader in Middelstum nog zoekende was naar de ideale afstelling van zijn nieuwe karrretje, was hij in Ureterp duidelijk meer één met zijn Koga. Binnenkort staan er ritten op het programma met een iets minder bochtig karakter en is hij vast nog beter in zijn element.


Bonne Aans moest op zijn geboortegrond genoegen nemen met het 24ste stek. Na het trainingskamp in het Spaanse Girona lijkt hij fitter en sterker dan ooit, maar blijkbaar bewaart Bonnaconda de pijlen op zijn boog voor het moment dat hij echt om de winst kan gaan strijden.


RondevanUreterp2Arjan Douma had de pech dat hij als één van de laatste coureurs werd opgeroepen om zich op te stellen. En dus restte hem niks anders dan te beginnen aan een inhaalrace. Dat deed de Groninger met verve en ronde na ronde kroop hij steeds verder naar voren naar de kop van de koers. Wat uiteindelijk resulteerde in een verdienstelijk 20ste plaats.

Die tiende plaats was voor titelverdediger Cor Visser. Vorig jaar beleefde hij op de klinkers van Ureterp zijn finest hour van het seizoen. Met het hoofd en de benen gebruind door de Spaanse zon, was hij ook nu weer steeds aanwezig in de voorste gelederen van het peloton en lijkt een plekje op het ereschavot een kwestie van tijd.


En dan op de vijfde plaats en daarmee de beste Otto renner: Joakim Zuidema. De verloren zoon is teruggekeerd op het oude nest. Vanaf begin tot eind zat hij ook continu attent van voren. Hij onderschatte echter de vluchtpoging van het duo dat er vroegtijdig vandoor ging. Maar de groenteboer uit Dokkum was op de afspraak en gaat ongetwijfeld nog mooie dingen laten zien dit seizoen.


Aankomende vrijdag staat het Open Fries Kampioenschap in Goënga op het programma. Eens kijken of de heren daar wel een plekje op het podium kunnen bemachtigen.


(Met dank aan Willy Wilpstra Fotografie voor de foto's)

RondevanUreterp0