Joakim Zuidema Heerde variantEen verslag van de Rabobank Wielerronde van Heerde, die Joakim Zuidema op Koningsdag 2018 op zijn naam schreef. 

 

Het afgelopen jaar zocht hij zijn heil bij de Groningse Stormvogels. Gevleid door het feit dat ze hem als een versterking zagen, gedreven door ambitie om het beste uit zichzelf te halen. Maar het werd niet wat hij er van had gehoopt. En dus keerde Joakim Zuidema (alias 'Joki') afgelopen winter terug naar Friesland, terug naar Otto Ebbens, terug naar zijn maatje Cor. En samen maakten ze vele trainingsuren in binnen- en buitenland en legden daar de basis voor wat wel een succesvol seizoen moest gaan opleveren. In de eerste koersen van het seizoen waren de beide heren, al dan niet ondersteund door ploeggenoten, altijd in de voorste gelederen van het peloton te vinden. Echter bleef de bekroning tot dusver uit. Vandaag was het raak. Op vorstelijke wijze won Joakim de Koningsronde van Heerde!

 

Joakim Zuidema HeerdeNaast de beide kopmannen, stond ook Paul namens de wielerformatie uit Zwaagwesteinde aan het vertrek. Het trio stond aan de start in hun gloednieuwe tenues van de kersverse hoofdsponsor SG Groen Groep. Het weer was aangenaam en de terrasjes zaten vol aan het korte en snelle parcours in het gemoedelijke Heerde. Niets stond een mooie wedstrijd in de weg en dat werd het dus ook in het bijzonder voor de man uit Dokkum. Die al in de beginfase zijn duivels ontbond, door vroeg in de wedstrijd samen met een medevluchter tien ronden voor het peloton uit te blijven. En als niemand minder dan Erik Dekker je persoonlijk probeert terug te rijden, waarin de oud prof overigens niet slaagde, dan weet je dat het met de benen vandaag wel goed zit. Maar zeker in het wielrennen, wint niet altijd de beste. En dus was het de vraag, toen de peloton weer bijeen was, hoe de beste man in koers zichzelf ook tot winnaar moest zien te tronen.

 

Gelukkig is daar dan altijd nog Cor Visser. De kok uit Munein offerde zich dit seizoen al vaker op voor de ploeg en ook vandaag was hij niet te beroerd om af te stoppen, gaten dicht te rijden en daarmee de tegenstanders te demoraliseren. Met als kroon op het werk de laatste ronde, waarin hij Joakim fraai naar voren loodste en perfect afzette voor de sprint. Die hoefde, zoals hij zelf na afloop treffend zei: “Alleen maar volle bak rechtdoor te rijden”.

 

En daarmee won de 25-jarige Zuidema voor het eerst in zijn leven een KNWU koers. Die naast de zege ook de leidersprijs opeiste en daarmee zijn zege nog meer glans gaf. En mocht zich dus voor even Koning van Heerde wanen. Schitterend was zijn blijdschap bij het passeren van de eindstreep, mooi waren de woorden bij de speaker na afloop, waarin hij zijn ploegmakkers bedankte. Zoals dat een echte Koning betaamt!

 

Resultaat Otto Ebbens renners:
1. Joakim Zuidema
14. Cor Visser
DNF. Paul Veldhuis

 

Elders in de provincie Overijssel fietste Arjen Douma de kater uit zijn lijf en werd 13de in de Koningsronde van Almelo.

Joakim Zuidema Heerde winst