Bronneger Bult Cor

Een verslag van de Omloop Bronnegerbult

 

Even twijfelde Cor Visser of hij teleurgesteld of blij moest zijn met z’n derde plek tijdens de Omloop Bronnegerbult in Drouwen. Geen winst, terwijl hij misschien wel de sterkste man in koers was. Achteraf was er toch een brede lach op zijn gezicht. Hij ontving namelijk de bloemen voor zijn podiumplaats, bier en een bolletjestrui als klimprijs en helm voor de superpremiesprints.

 

Voor de derde keer stond één van de mooiste amateurwedstrijden van het seizoen op het programma. WV Omega is de trotse organisator van de omloop, die de ondertitel ‘Dé klimkoers van Noord-Nederland’ heeft gekregen. Een mooie ronde van ruim 4,5 kilometer met een heuse klim, waar de wind op sommige stukken vrij spel heeft en het door slingerende landwegen ook altijd opletten geblazen is. Tachtig amateurs stonden, ondanks de regen, aan de start.

 

Gehesen in het nieuwe tenue, waar ook de organisatie de club voor complimenteerde, stonden voor WV Otto Ebbens de renners Bonne Aans, Arjan Douma, Daniël Elzinga, Harold Piersma, Cor Visser, Martin de Vries, Gerard Wijma, Jasper Witteveen en Joakim Zuidema aan de start. Een ploeg vol vertrouwen nadat Bonne en Joakim in respectievelijk Folsgare en Heerde met de winst aan de haal gingen.

 

Bronneger Bult kopgroepNa een geneutraliseerde start ging het gaspedaal bij het peloton open om vervolgens gecontroleerd de gladde bochten aan de snijden om opnieuw flink aan te zetten. Een kleine twintig renners werd het hoge tempo en de wisselingen in snelheid te veel. Onder de uitvallers zat helaas ook Gerard, die volgens zijn eigen Strava-woorden was ontploft.

 

De renners begonnen gedurende de wedstrijd steeds meer op volwaardige veldrijders te lijken. Het deerde Otto’s in de groen-wit-zwarte shirts niet. Cor, Joakim, Bonne en Arjan draaiden attent mee voorin. Jasper kaapte zelfs punten in de supersprints weg en ontpopte zich tot een heuse premierenner.

 

Als een harmonica werkte het peloton de natte Drentse rondes af. Flink afremmen voor de bochten, waarna het weer kort op en lint ging. Af en toe reden eenlingen of groepjes weg om vervolgens weer terug te worden gepakt. Sommigen werd de spanning te veel. Zij verkozen de greppel boven de weg verkozen.

 

Bronneger Bult ploeg

Daniël en in zijn kielzog Martin schoven naar gestaag naar voren op. Ook Harold zal dit ongetwijfeld in gedachten hebben gehad. Hij werd echter de berm ingestuurd en werd daardoor veroordeeld tot een groepje dat in de achtervolging op het peloton moest. Voor de finale begon, werden zij geklasseerd.

 

De beslissende slag hadden Harold en consorten gemist, maar ook in het peloton waren renners die er niets van mee kregen. Een kwintet met Cor wist zich te ontworstelen van het peloton. Het vijftal bouwde gestaag een voorsprong op. Cor was daarbij zeer actief en liet zien over ontzettend goede benen te beschikken. Hij pakte de punten voor het klim- en sprintklassement.

 

Bonne en Joakim waren snel op de voorposten te vinden om afstopwerk te verrichten. Daniël en Martin voegden zich er bij. Als een ploeg een achtervolging in wilde zetten, keken ze bij de aflossing in het ‘modderige’ gezicht van een Otto-renner. Soms met de handen op het stuur en zelfs een keer met drie op een rij werd, tot frustratie van andere ploegen, vakkundig de kopgroep met troefkaart Cor een veilige voorsprong gegeven.

 

Helaas keken de andere in de kopgroep naar Cor. Ook toen de uiteindelijke winnaar Gert-Jan Veltkamp in de laatste ronde wegsprong, bleven de medevluchters afwachten. De sterke man uit Mûnein moest in de sprint voor plek twee in een fotofinish nog zijn meerdere erkennen in Jack Kuper. Het peloton met de andere Otto-renners kwam zo’n vijftien seconden later over de meet. Na een rondje uitfietsen maakte de frustratie ook bij Cor enigszins plaats voor tevredenheid. Een sterk optreden van hem en de ploeg in een prachtige koers.

 

Uitslag Otto Ebbens renners:
3. Cor Visser
9. Joakim Zuidema
13. Bonne Aans
23. Jasper Witteveen
39. Arjan Douma
40. Martin de Vries
47. Daniël Elzinga
61. Harold Piersma
DNF Gerard Wijma

 

Bronneger Bult premiesprints Bronneger Bult Podium