Ronde van Hardenberg JoakimEen verslag van de Ronde van Hardenberg waar Joakim Zuidema zijn tweede overwinning van het seizoen binnensleept.

 

Of koersen op feestdagen hem iets extra's geeft, zal de toekomst ons leren maar Joakim Zuidema heeft op Bevrijdingsdag een formidabele overwinning binnengesleept in Hardenberg. De Dokkumer toog, aangemoedigd door zijn broer en diens vriendin, naar het Overijsselse stadje waar in de woonwijk Marslanden een spectaculair criterium werd verreden.

 

Het vele bochtenwerk maakt de Ronde van Hardenberg tot een selectief rondje. Draaien en keren, afremmen en jezelf weer in gang trekken. Een extra knikje in de 1,4 kilometer, maakt het criterium in ieder geval voor het publiek nog spectaculairder. Uiteindelijk zijn er zaterdag 42 amateurrenners geklasseerd. Gerard Wijma mocht als 39ste na zo'n 45 kilometer koersen het strijdtoneel verlaten. Hij kon aanschouwen hoe Joakim Zuidema de wedstrijd een prachtig vervolg zou geven.

 

Kon hij bij de 'Koningsronde' in Heerde nog rekenen op de support van Paul Veldhuis en met name Cor Visser, in Hardenberg stond 'Joki' er alleen voor. Omdat hij zich had laten bijschrijven, moest Zuidema achteraan starten. Om in een bochtig parcours je dan naar voren te fietsen is geen peulenschil. Toch lukte dat wonderwel. ,,Uiteindelijk voorin heb ik een paar prikken uitgedeeld, maar het was niet simpel om weg te geraken door de vele bochten", blikt Joakim terug. 

 

Ronde van Hardenberg Joakim variantMet nog tien ronden op het bord wist hij zich toch met drie man van het peloton los te maken. ,,Toen was het zaak om het tempo hoog te houden, zodat het peloton niet terug zou komen." De Dokkumer kreeg Robert de Jong die vorig seizoen met de Ronde van Waddinxveen, de Koningsronde van Almelo, de Ronde van Varsseveld en Dwars deur Grolle, vier koersen in het oosten op zijn naam wist te schrijven en Han Peeneman, ook een erkend hardrijder in het oostelijk district, met zich mee. De voorsprong van de kopgroep kon door het goede samenspel op vijftien seconden worden gehouden.

 

In de laatste ronde demarreerde Robert de Jong. ,,Ik zat gelijk goed in zijn wiel. Daarna viel het even stil." Zuidema bleef geduldig in het tweede wiel zitten. ,,Net voor de laatste bocht ben ik vol de sprint aangegaan." Met de kennis dat de finish kort na de laatste bocht ligt, sneed de Otto-renner die als eerste aan. ,,Nog even uit het zadel en daar was mijn tweede overwinning van het seizoen." 

 

Het talrijke publiek gaf Zuidema een open doekje, terwijl de Dokkumer het zelf uitschreeuwde van geluk. Met een enorm goed gevoel gaat hij donderdag richting Noord-Holland. Samen met Cor Visser, Mark Gjaltema en Jan-Durk Canrinus verdedigt Zuidema de nieuwe kleuren van WV Otto Ebbens in de Meertour. De meerdaagse begint op Hemelvaartsdag (Hé, een feestdag?) in Slootdorp met een ploegentijdrit van 6,2 kilometer en een etappe van negentig kilometer. Vrijdag staat er een etappe van 91 kilometer op programma, waar de start en finish in Middenmeer ligt. Op zaterdag is in hetzelfde dorp een criterium van vijftig kilometer. Op zondag worden de prijzen in Wieringerwerf verdeeld na een individuele tijdrit van bijna elf kilometer en een criterium van 54 kilometer. 

 

(Foto onder: HWV Hardenberg - Jacob Westra)