180515 Meertour CenJEen verslag van de Meertour, waar Jan Durk Canrinus, Mark Gjaltema, Cor Visser en Joakim Zuidema de kleuren van WV Otto Ebbens verdedigden. Het kwartet werd uiteindelijk keurig tweede in het ploegenklassement.

 

Dag 1
Ploegentijdrit Slootdorp
Mark, Jan Durk, Joakim en Cor schoten uit de startblokken. Het eerste stuk tegen de wind werd boven de vijftig kilometer per uur gemiddeld gefietst. Achteraf gezien is ons kwartet iets te snel gestart, maar met een achtste plek zaten ze meteen bij de eerste helft van het peloton en dat was belangrijk met het oog op de schifting tussen A en B categorie later deze dagen.

 

180515 Meertour groepsfotoEtappe Slootdorp-Slootdorp
In de avond werd de etappe Slootdorp-Slootdorp verreden. Een rit in lijn van ruim negentig kilometer. Na vijf kilometer ontstond er al een enorme valpartij waarbij zo'n 25 renners betrokken waren. Gelukkig zaten de Otto Ebbens mannen voorin en hadden ze daar geen last van. Na een neutralisatie van zo'n tien minuten, vanwege de valpartij ging de koers weer los. Met de kans op waaiers was het zaak om klassementsman Joakim goed voorin te houden en dat deden meesterknechten Cor Visser, Jan-Durk Canrinus en Mark Gjaltema uitstekend.

 

Op de helft van de koers brak het uiteindelijk toch in de stukken en zaten Joakim en Cor in de eerste groep van zo'n twintig man. Met oog op de tussensprint was het nodig om goed te blijven draaien. Cor trok de sprint aan en Joakim won ‘m voor kleppers als Ruud Slagter en Dion Koot. Vijftien seconden bonificatie seconden erbij!

 

Wat kan er nog een misgaan dacht Joakim tien kilometer voor het einde. Terwijl hij in die gedachten verzonken was, lag hij driehonderd meter verder in de berm. Gelukkig zat Joki snel weer op de fiets en kon hij met de tweede groep in de finale aansluiten bij de voorsten. In de eindsprint werd de kopman nog knap vijfde! Bovendien schoof hij op de naar een vijfde stek in het klassement.

 

180515 Meertour JoakimDag 2
Etappe Middenmeer-Middenmeer
In de avond was het tijd voor een soortgelijke etappe als donderdag, maar er stond beduidend minder wind. In het begin werd er rustig aan gedaan en mochten vier vluchters uitlopen. Naar mate de koers vorderde ging het tempo omhoog en met kans op eventuele valpartijen was het duidelijk dat de Otto-ploeg gezamenlijk voorin moest koersen.

 

Uiteindelijk brak het peloton zo'n twaalf kilometer voor de finish in stukken. Met beulswerk van Jan-Durk Canrinus werd alles in waaiers getrokken. Joakim en Cor zaten netjes in de eerste waaier en even later sloot ook Mark aan en zaten de Otto's weer met vieren in de eerste groep.

 

Op weg naar de finish was er een grote valpartij maar ook hier waren de Otto's niet bij te betrokken. Met nog twee kilometers te gaan haalt Mark de laatste vluchtpoging bij en trekt Cor vanaf kop de sprint aan voor Joakim die knap als derde over de meet komt en daarmee ook de tweede plek in het klassement en witte jongerentrui verovert.

 

Dag 3
Criterium Wieringermeer
Hoe voelen de benen na twee dagen koers.. Kunnen we aanvallen? Moeten we juist verdedigen? Veel tijd om na te denken hadden de mannen niet want het criterium werd in moordend tempo verreden.

 

Gelukkig zaten alle vier mannen in de A-categorie en konden Mark en Cor de witte trui drager Joakim constant voorin houden. Ontsnappen was bijna onmogelijk met het hoge tempo. En als je in een gele, rode of witte trui fietst wordt het extra lastig. Iedereen houdt namelijk rekening met je. Zo'n vijf rondes voor het einde valt Mark hard en keert met schaafwonden en een kapotte fiets huiswaarts op de voorlaatste dag. Erg zonde!

 

Uiteindelijk eindigt het criterium in een massasprint, Cor en Joakim raken elkaar in de laatste ronde en daardoor was een topklassering in de etappe weg. Joakim zakt bovendien naar de plek in het klassement.

 

180515 Meertour MenJDDag 4
Individuele tijdrit Wieringerwerf (10.8 km)
Tijdrijden.. dat is altijd afzien. Met de 3de plek van Joakim in het klassement en met het ploegenklassement in het achterhoofd hebben we geen keus en moeten we volle bak!

 

Jan-Durk mag als eerst van start en fietst een tijd van 15:48 plek 28. Daarna is de beurt aan Cor, geen tijdritfiets, opzetstuurtje maar een kwartier lang vol gas moet lukken. In een knappe tijd van 14:51 finisht hij op de achtste plek en schuift op van plek achttien naar acht in het klassement! Als laatst is Joakim aan de beurt en wat zou hij graag wat sneller zijn geweest. Met een tijd van 15:21 en 22ste plek zakt Joakim uit de top tien.

 

Criterium Wieringerwerf
Regen, regen en nog eens regen! Op de klinkers van Wieringerwerf werd het afsluitende criterium verreden. Heel blijven en voorin zitten. Helaas zonder Mark maar de overige drie Otto's sluiten het laatste criterium goed af in de eerste groep en stijgen door de prestatie nog naar de tweede plek in het ploegenklassement! Cor wordt uiteindelijk achtste en Joakim elfde in het eindklassement! Daarmee kan de ploeg terug zien op een mooie meerdaagse.

Camping Land uit Zee bedankt voor de gastvrijheid en de organisatie van Meertour dikke complimenten voor alles! We zijn er volgend jaar zeker weer bij!

180515 Meertour handtekeningen

180515 Meertour ploegenklassement

180515 Meertour Cor

180515 Meertour ploegentijdrit