Districtskampioenschap GietenVerslag van het Districtskampioenschap Gieten 2018

 

Traditiegetrouw stonden afgelopen Pinkstermaandag de Districtkampioenschappen in de regio Noord op het programma. Plaats delict was dit jaar Gieten, waar de WV Omega een werkelijk schitterend parcours had uitgetekend. Het afgelopen jaar hadden de boys van Otto Ebbens gegrossierd in ereplaatsen. En dus waren de verwachtingen hooggespannen. Dat uiteindelijk alleen Joakim Zuidema zich mocht melden op het ereschavot, was dus een beetje teleurstellend. Maar daarom niet minder mooi voor de man uit Dokkum, die met een tweede plaats zijn goede vorm onderstreepte.

 

Toen om 15:45 uur het startschot klonk voor de race van de Amateurs, Sportklasse en de diverse Master categorieën, kon je al op een briefje uittekenen dat het een slagveld zou worden. In de daarvoor gereden koersen was de beslissende slag veelal al in de eerste ronde geschiet. En dus vond de eerste strijd al plaats met het bemachtigen van een zo goed mogelijke startpositie. Na de start bleef het gevreesde slagveld uit, al stond de achterdeur van het peloton wel meteen open en waren er de gebruikelijke valpartijen. 

 

Districtskampioenschap Gieten variantIn ronde drie werd de boel na de ‘beklimming’ van de Hondsrug en bij het oprijden van het open stuk goed op de kant gezet en sloeg het peloton in stukken uiteen. In de eerste groepen namens de Groen Groep formatie: Arjen Douma, Cor Visser en Joakim Zuidema. De rest van ‘de onzen’ zat in één van de vele waaiers daarachter, of had de strijd zelfs al moeten verlaten. Dit was de beslissende slag en de kopgroep van een kleine 20 man zou gaan uitmaken wie zich een jaar lang de District Kampioen (Noord-Nederland) mag noemen.

 

Met het luiden van de bel werd de laatste ronde en daarmee de finale van de spectaculaire koers ingeluid. Het selectieve parcours en de straffe oosterwind had ervoor gezorgd dat alleen de sterkste mannen overbleven. En met drie man in de kopgroep lag de druk bij wielerformatie uit De Westereen. Dus toen in de laatste ronde er een Kanibaal vandoor ging, was het Cor Visser (nooit te beroerd om het vuile werk op te knappen) zelf die het gat dichtreed en daarmee meteen de kopgroep had gereduceerd tot acht man. Deze acht stormden op de finish af waarin Joki alleen Mark Prinsen voor zich moest dulden.

 

En zo eindigde dit prachtige DK, waarin alle ingrediënten voor strijd aanwezig waren. Als het aan ons ligt strijden we volgend jaar weer op dezelfde tijd en plaats om de titel ‘Beste Amateur van Noord-Nederland’!

 

Uitslag Otto renners:

Amateurs:

2. Joakim Zuidema

6. Cor Visser

24. Arjan Douma

DNF. Bonne Aans

DNF. Mark Gjaltema

DNF. Daniel Elzinga

DNF. Jasper Witteveen

 

Masters 30+:

4. Paul Veldhuis

9. Martin de Vries

13. Harold Piersma

DNF. Gerard Wijma

 

Sportklasse:

18. Jan Fennema

DNF. Sjoerd Lei