180528 Ronde van Veendam podiumVerslag van de Amateurronde van Veendam

 

Het is zaterdagavond. In een restaurant in Groningen zit een meisje aan een tafeltje. Ze is mooi, jong en verliefd. Ze heet Ingrid en ze is vanavond uit eten met haar nieuwe vriendje. Hij heeft bloemen voor haar meegebracht. Die had hij vandaag gewonnen bij een wielrenwedstrijd in Appelscha. Hij was tweede geworden, maar morgen had hij weer in wedstrijd. Dit keer in Veendam en hij zou er alles aan doen om te winnen; voor haar!

 

Terwijl menig amateurrenner vandaag tijd spendeert aan vrouw, kinderen, tuin of gewoon lekker helemaal niks doet. Hadden Arjen, Cor, Gerard, Joakim en Paul nog goesting gevonden om vandaag wederom lekker te gaan koersen. In Veendam stond namelijk de tweede editie van de Amateurronde van Veendam op het programma. Een koers die in niks leek op die van gisteren. Waar de heren gisteren 120 kilometer dwars door de Stellingwerven werden gestuurd. Stonden vandaag 72 rondjes van nog geen 900 meter op het programma. Een kneiterhard criterium dus.

 

180528 Ronde van VeendamMeteen na het startschot zat de vaart er goed in, alsof er dit weekend nog geen andere koers gereden was... Terwijl de Otto boys zeker niet de enigen waren die voor de tweede maal dit weekend een rugnummer opspelden. Ook de snelle bochten werden met alle risico’s genomen. Wat in ronde tien resulteerde in een valpartij, waardoor de koers werd geneutraliseerd. Deze neutralisatie kwam Paul en Gerard niet ongelegen, want zij stonden op het punt om gelost te worden.

 

Na de neutralisatie leek het peloton ook enigszins voorzichtiger te rijden, alhoewel het tempo nog steeds behoorlijk hoog lag. Bovendien begon het warme en broeierige weer zijn weerslag te vinden op sommige coureurs, waaronder Arjen Douma. De wiskundeleraar had sowieso geen gelukkig weekend. Gisteren moest hij met pech vroegtijdig de strijd verlaten, vandaag lieten zijn benen hem in de steek.

 

Met het ingaan van de laatste ronde was circa de helft van het aantal gestarte renners nog in koers. Zij zouden in een massasprint gaan uitmaken wie de protagonist van Veendam zou worden. Onze Cor had zich de hele tijd eenvoudig staande weten te houden in ‘the back of the peloton’. Tegen het einde was hij naar voren geslopen en leek in een ideale positie om de winst op te eisen. Ware het niet dat een stuurfout van de man die voor hem reed roet in het eten gooide. Joakim kwam wel in volle vaart de laatste bocht goed door en drukte met een ultieme krachtsinspanning zijn wiel als eerste over de streep.

 

Om half zes kijkt Ingrid op haar telefoon. Een app’je van Joakim. Hij is eerste geworden! En hij heeft bloemen voor haar en geld gewonnen. Of ze zin heeft om met hem uit eten te gaan.

 

1. Joakim Zuidema
4. Cor Visser
21. Paul Veldhuis
23. Gerard Wijma
DNF. Arjen Douma