180603 Cor Visser Wielerronde BalkEen verslag van de Wielerronde van Balk

 

De eerste editie van roemruchte Wielerronde van Balk werd in 1899 georganiseerd. Na jaren van afwezigheid staat de wedstrijd weer op de amateuragenda. Dankzij de inzet van de vrijwilligers van WV Snits wordt het rondje aan de flanken van de Luts nieuw leven ingeblazen. Dit keer niet gekoppeld aan de feestweek van Balk, maar een los spektakelstuk op de eerste zaterdag van juni.

 

De aankondiging voor het criterium beloofde dat het gaspedaal vanaf het startschoot, of eigenlijk startbel, meteen flink open zou gaan. Na de eerste ronde ligt er namelijk direct een premie van 25 euro voor de eerste doorkomst klaar. Van te voren hebben de vier aanwezige Otto’s (Bonne Aans, Cor Visser, Martin de Vries en Jasper Witteveen) het onderling over de mogelijkheden. Als je met de schoenen verkeerd inklikt, zijn je kansen namelijk verkeken.

 

Bonne zit meteen scherp op de eerste rij en komt al snel aan de kop van het peloton. Terwijl de eerste amateurs na de eerste meters hun wedstrijd staken, ziet hij de aanlokkelijke premie dichterbij komen. Sterker nog, ‘Bonnaconda’ duwt zijn wiel als eerste over de streep. Missie geslaagd. Alhoewel. De jury besloot plots om de prijs niet na één ronde, maar de daaropvolgende uit te reiken. En zo gaat de prijs ondanks alle inspanningen aan de neus van de sprinter uit Drachten voorbij. Al met al verloopt deze zaterdagavond voor hem sowieso teleurstellend. Niet veel later rijdt Bonne namelijk lek en moet hij de wedstrijd verlaten.

 

180603 Cor Visser Wielerronde Balk podiumDe eerste kilometers verlopen in een moordend tempo. Al heel snel blijft er een select groepje over. De drie overgebleven Otto’s kunnen zich vooralsnogg handhaven. Toch moet Cor, die in een bloedvorm steekt, er in de beginfase flink aan trekken om meer vooraan in de wedstrijd te komen. De ene na de andere amateur moet het hoofd buigen voor de hoge snelheid. Martin, die wat in de groep is teruggezakt, moet het ene na het ander gaatje dichten dat anderen voor hem laten vallen. Datzelfde geldt voor Jasper. Helaas voor hem blijft pech ook hem achtervolgen. Ook hij moet namelijk het gevecht staken, door een lekke band op de klinkers van Balk.

 

Cor heeft zich ondertussen in de frontlinie genesteld. Martin blijft, aangemoedigd door zijn hoogzwangere vrouw en zijn schoongrootouders, worstelen en als er halverwege opnieuw een gat valt, probeert hij het nog wel, maar moet hij uiteindelijk de groep laten gaan. Hij finisht als 22ste. ‘Kipcor’ kan ondertussen zijn bloedvorm niet verbergen. Meermaals trekt hij de groep aan en haalt de ene na de andere ontsnapte klepper terug.

 

In de absolute slotfase van de wedstrijd besluit Cor wat krachten te sparen voor zijn eindschot. Bij de bel voor de laatste probeert Tsjomme Ozinga te ontsnappen. Er ontstaat een flink gat en daarmee groeien zijn kansen. Toch zet Sipke Zijlstra in de laatste meters aan. Hij gaat met een turbo op en over Ozinga en zet daarmee de Wielerronde van Balk op zijn naam. In een krachtige sprint legt Cor beslag op de derde plaats en daarmee geeft hij Jack Kuper en de rest van het uitgedunde groepje het nakijken. Bovendien bekroont hij met de goede uitslag zijn uitstekende vorm en actieve rijden.

 

Uitslag renners WV Otto Ebbens
3. Cor Visser
22. Martin de Vries
DNF Jasper Witteveen
DNF Bonne Aans