180611 Joakim wint Harkema

Een verslag van de Wielerronde van Harkema

 

Stichting Wielerpromotie Achtkarspelen mag terugkijken op een zeer aantrekkelijk wielerweekend in Harkema. Oké, de juiste vorm is misschien nog niet helemaal gevonden, toch het valt de organisatie te prijzen dat met nieuwe wedstrijdvormen het peloton naar de Wâlden wordt gelokt. Voor de amateurs stonden een criterium en een sprinttijdrit op het programma. Met blokletters staat de naam Joakim Zuidema bij de kanshebbers voor de Ronde van Harkema geschreven. En hij maakte zijn favorietenrol waar.

 

Een kleine zestig amateurs staan op vrijdag aan de start voor het criterium over 1,2 kilometer. Voor tien Otto’s is het bijna een thuiswedstrijd. Als het startschot wordt gegeven, gaat het peloton als een harmonica door de straten van Harkema. De snelheid gaat op en neer, waardoor het met name in de achterhoede oppassen geblazen is. Na een paar kleine speldenprikjes ontworstelt zich al vrij snel een groepje van vijf. Ook ‘Joki’ is stiekem mee geslopen. Andere klasbakken blijven rustig zitten, want hoe groot is nu de kans dat een vijftal uit de greep van een peloton op stoom blijft?

 

De samenwerking tussen de vijf koplopers is goed. Iedere ronde geeft de spreekstalmeester het publiek een grotere voorsprong door. Dit ook tot verbazing van de vijf, want zouden zij echt een hogere snelheid voor de dag leggen, dan de grote bups? Ondertussen komt er in het peloton niet echt een samenwerking tot stand, met name ook door het attente werk van Cor Visser. Hij stopt af en als Sipke Zijlstra in zijn eentje de oversteek probeert te maken, schat hij het gevaar op tijd op waarde. In een alliantie met andere ploegen, die ook in de kop van de wedstrijd vertegenwoordigd zijn, wordt de aanval onschadelijk maakt.

 

Bonne Aans pendelt ondertussen tussen de voorste linie en de buik van het peloton. Ploeggenoot Paul Veldhuis laat op ongeveer dezelfde plek ook blijken in een goede vorm te steken. Daniël Elzinga blaakt van het zelfvertrouwen na zijn podiumplek in de ICW-wedstrijd in Langelo en fietst rustig mee. Daar in de buurt zit ook Jasper Witteveen, die gebrand is om een goede wedstrijd te rijden nadat hij twee keer de strijd moest staken vanwege pech. Jan Durk Canrinus en Martin de Vries zitten in de eerste fase meer achterin, maar naar mate de wedstrijd vordert worden zij beter en nestelen zij zich meer voorin. Voor Gerard Wijma gaat het uiteindelijk te hard. Ook Harold Piersma, die aanvankelijk nog goed mee zit, wordt het naar mate de wedstrijd vordert lastiger.

 

Waar Harold de staart van het peloton langzaam maar zeker uit het zicht verliest, zien de vijf koplopers die juist steeds dichterbij komen. Tien seconden, vijf seconden, drie seconden. Als Joakim en consorten aansluiten, schuiven ze op in de groep, zonder elkaar uit het oog te verliezen. De eindstreep nadert. Paul en Bonne verlaten op vrijwel hetzelfde moment het peloton. Bonne met malheur, Paul moegestreden. De wedstrijd gaat onverbiddelijk door. Vier man nemen nog even de benen en zullen voor het peloton finishen. Cor wordt derde in de spint. Daniël, Martin en Jasper zitten daar redelijk dicht achter. Jan Durk rolt ook solide over de finish. 

 

De vijf koplopers vervolgen hun wedstrijd. Even lijkt het er op dat twee mannen overboord gaan, maar toch rijdt de kopgroep als kwintet de laatste bocht door. Joakim zet flink aan en niemand houdt zijn wiel. Overtuigend pakt hij de vierde overwinning van het seizoen, zijn eerste binnen de Friese grenzen. Een uitzonderlijke prestatie voor de rappe man uit Dokkum. 

 

Een dag na de bijzondere avond geven zeven Otto’s opnieuw acte de présence in Harkema bij een sprinttijdrit over 1,2 kilometer. Een leuk concept waar de deelnemers onbeperkt een poging mogen doen om de snelste tijd neer te zetten. Cor werd vierde en hoefde alleen zijn hoofd te buigen voor gestopte prof-baanwielrenners en een voormalig nationaal shorttracker. Joakim werd vijfde en haalde daarmee de verdiende premie over twee dagen binnen.

 

Uitslag WV Otto Ebbens Ronde van Harkema

1. Joakim Zuidema
12. Cor Visser
25. Daniël Elzinga
26. Martin de Vries
28. Jasper Witteveen
38. Jan Durk Canrinus
42. Paul Veldhuis
46. Harold Piersma
DNF Bonne Aans
DNF Gerard Wijma

 

Uitslag Supersprint
4. Cor Visser
5. Joakim Zuidema
11. Bonne Aans
12. Daniël Elzinga
14. Martin de Vries
15. Gerard Wijma
16. Paul Veldhuis