180628 Wielerronde van BolswardVerslag van de Wielerronde van Bolsward, tijdens het evenement Heamiel, waar Mark Gjaltema op een haar na het podium mist.

 

Voor de tweede keer dit seizoen vormt de binnenstad van Bolsward het theater waar de amateurwielrenners hun kunsten mogen vertonen. Langs volle terrassen en aangemoedigd door een heuse ‘Heakeningin’ met hofdames krijgen zeven Otto’s de kans om zich van voren te laten zien. En die handschoen pakken ze op. De finishlijn ligt pal voor het prachtige stadhuis en achteraf is het voor Mark Gjaltema jammer dat het niet tien centimeter eerder is getrokken.

 

Een millimeter is het verschil tussen een podiumplek een kleine deceptie. Mark loopt nog even naar de jurybus om te vragen of ze wel zeker weten dat niet hij maar Hylke Wijnsma als derde over de streep komt. De computer is echter onverbiddelijk. Had de Liwwadder zijn transponder aan de remgreep gehangen, dan was de uitslag misschien anders geweest. Hij moet echter genoegen nemen met een vierde plaats.

 

Naast Gjaltema verdedigen Jan Fennema, Harold Piersma, Dirk Jan Vellinga, Cor Visser, Martin de Vries, Jasper Witteveen en de kleuren van Otto Ebbens. Ook Gerben Kooistra maakt zijn opwachtinf. Voor de bakker uit Garijp is het zijn debuut in het amateurpeloton. Het begin van de wedstrijd is aftastend, waardoor het peloton zich gestaag door de Bolswarder straten manoeuvreert. Het rondje van anderhalve kilometer kent weinig geheimen. Een flinke valpartij met gevolgen laat zien dat het vooral oppassen is in de haakse bocht bij de Stoombootkade, vanwege een verhoging voor het busstation. Beterschap aan de slachtoffers.

 

De strijd komt los als eerst Martin de Vries in z’n eentje kort de benen neemt en daarna Jasper Witteveen met twee metgezellen langer vooruit blijft. Cor Visser en Harold Piersma ziten ondertussen attent voorin en ‘Kipcor’ is zelfs even los van het peloton als het stilvalt. Toch laten de mannen zich terugpakken, waarna het de beurt is aan een renner van CT Freez.it. Hij rijdt even alleen, waarna hij gezelschap krijgt van Martin de Vries. De bijna-papa uit Heerenveen – zijn vrouw is hoogzwanger – laat zijn goede vorm zien. Het duo rijdt een aantal rondes vooruit, maar wordt dan toch weer door het peloton, onder aanvoering van Arjen Bos gegrepen.

 

Twee renners van de Brandsma Koffie-wielerploeg zitten vervolgens in de ‘ontsnapping van de dag’. Als blijkt dat ook Arjen Bos er bij zit, gaan de alarmbellen rinkelen. Cor Visser gaat voorin zitten. Onder aanvoering van Jasper Witteveen en Martin de Vries slinkt de voorsprong, die maximaal twintig seconden is geweest. Als ook Mark Gjaltema zich er even mee gaat bemoeien, zijn de koplopers in zicht en wordt de aanval uiteindelijk onschadelijk gemaakt.

 

De wedstrijd zal in een massasprint eindigen. Als Sjoerd van Aalzum van CT Freez.it zich los rijdt van het peloton, lijkt het voorspel te zijn voor een zinderende finale. Cor Visser en Mark Gjaltema nestelen zich voorin, maar uiteindelijk wordt Van Aalzum te veel ruimte gegeven, zodat hij er verrassend met de winst vandoor gaat. Achter hem sprinten Jack Kuper en Hylke Wijnsma naar plek twee en drie en geven daarmee Gjaltema het nakijken.

 

Al met al wederom een goede teamprestatie van Otto Ebbens, al werden de inspanningen deze keer niet verzilverd.

 

Uitslag WV Otto Ebbens
4. Mark Gjaltema
5. Cor Visser
10. Jasper Witteveen
20. Martin de Vries
31. Harold Piersma
DNF Dirk Jan Vellinga
DNF Jasper Witteveen
DNF Gerben Kooistra

 

(Foto: X-lent Fotografie)