180712 Cor Visser MeerdaagseEen verslag van de Amysoft Wielermeerdaagse

 

Een week voor de start van het grootste wielerevenement op aarde, in het weekend van het grootste Nederlandse ééndaagse sportevenement, vond de start plaats van het belangrijkste wielerevenement voor amateurs in het noorden: De Amysoft Wielermeerdaagse. De plek waar eeuwige roem kan worden vergaard en reputaties worden gebroken. De enige plek ook waar de amateurs van Noord Nederland zich kunnen wanen als echte wielrenners in de strijd om een heus klassement. Voor de wielerformatie Otto Ebbens uit Zwaagwesteinde eindigden de renners op onderstaande plekken in deze prestigieuze competitie:

 

98ste Jan Durk Canrinus: Het is overduidelijk niet het seizoen van de lange man uit Hallum. Meerdere valpartijen zijn deze wielerjaargang zijn deel. Nadat hij is het openingsweekend verstek had laten gaan wegens een triatlon, waar hij ook al ten val was gekomen, was hij in Zevenhuizen van de partij en haalde ongeschonden de finish. In De Wilp kwam hij echter hard te val. Dusdanig hard dat hij naar het ziekenhuis moest om foto’s van zijn rug te laten maken. Daar werd een scheurtje in één van zijn wervels geconstateerd. Voorlopig zullen hem dus niet in de koers aantreffen. Hopelijk verloopt het herstel voorspoedig en weet hij in zijn ‘thuiskoers’ in Hallum zijn pechseizoen in één keer goed te maken.

 

90ste Martin de Vries: Met een hoogzwangere vrouw thuis, was de vraag wat eerder zou knappen: de benen van Martin of de vliezen van Jantina. Met die benen van Martin zat het wel goed. In de omlopen van Peize en Nieuw Roden kon de sportinstructeur en journalist doen wat hij het best kan, namelijk lang en hard op kop beuken. De vliezen van Jantina begaven het op de dag van De Wilp en dus werd Martin vader van een kerngezonde zoon op de eerste dag van de Tour (als dat geen wielrenner wordt…) en won daarmee de mooiste prijs die een mens in zijn leven kan ‘winnen’.

 

82ste Bonne Aans: De turbodijen van Bonnaconda lieten hem de afgelopen week even in de steek. Geplaagd door de naweeën van een zomergriepje stond hij verre van fit aan de start. Bovendien had hij ook andere verplichtingen waardoor hij niet bij iedere koers aan de start stond. De blonde Drachtster doet het voorlopig even rustig aan, om straks in het naseizoen ongetwijfeld weer ergens genadeloos toe te slaan

 

80ste Jasper Witteveen: Normaal gesproken had een plek in de top 10 tot de mogelijkheden behoord voor student die dit seizoen een reuzestap in zijn ontwikkeling heeft gemaakt. Materiaalpech en een valpartij gooiden echter roet in het eten. Toch lijkt het een kwestie van tijd voordat alles een keer op zijn plek valt en hij het gehele peloton laat afzien als een beest.

 

73ste Harold Piersma: De aardrijkskundeleraar uit Boornbergum lijkt de weg omhoog weer te hebben ingeslagen. De ‘prettiest boy of the peloton’ kon zijn draai tot nu maar lastig vinden in het peloton. Maar wellicht dat de Meerdaagse hem de moraal hebben gegeven om net een trapje extra te geven en daarmee een paar mooie klasseringen op zijn naam te schrijven.

 

43ste Paul Veldhuis: Vol ambitie was hij aan de start verschenen in Peize. Het resultaat aldaar deed hem verder fantaseren van meer, maar naarmate de week vorderde werden Paul zijn dromen ingehaald door de realiteit. Vijf koersen in acht dagen was te veel gevraagd.

 

42ste Ruben Marinus: Debuteerde namens de Groen Groep formatie in het amateurpeloton. En deed dat zeker niet onverdienstelijk. Met zijn shorttrackachtergrond had hij geen moeite om zijn plek te vinden in het soms nerveuze peloton. Hopelijk heeft Ruben het zelf ook zo ervaren is deze Meerdaagse een opstap naar een mooie erelijst.

 

40ste Mark Gjaltema: Na zijn vierde plaats in Bolsward en zijn positie in de kopgroep van Blijham, leek het erop alsof de 36-jarige Leeuwarder te vroeg had gepiekt voor een goed eindresultaat. Al had hij ongetwijfeld een aantal plekjes hoger gestaan als hij alle vier de koersen aan het vertrek had gestaan.

 

39ste: Daniël Elzinga: Een man van weinig woorden zo kun je hem het best omschrijven, maar berg je maar als hij de benen laat spreken. Bleek de afgelopen week bovendien een echte teamplayer, want toen Joakim in Zevenhuizen met een kapotte ketting moest afhaken verspeelde hij zijn kans op een goede eindklassering door te wachten en vragen of hij zijn ‘kopman’ weer terug kon brengen naar kop van de race.

 

38ste Gerard Wijma: Liet al dan niet gedwongen enkele koersen lopen, waardoor hij telkens uitgerust aan de start stond. En op die manier iedere koers zijn puntjes meepakte. Resulterend in een mooie 38ste plek in het eindklassement.

 

28ste Arjan Douma: Eigenlijk is meneer Douma, zoals hij vanuit het publiek regelmatig wordt genoemd, altijd in de voorste gelederen van het peloton te vinden. De wiskundeleraar mengt zich graag in de strijd om de premies en afgelopen week was daarop geen uitzondering. Toch kwam hij net wat te kort om zich echt te mengen in de voorste gelederen. Wellicht dat als de aluminium Spezialized is ingeruild voor een uitvoering van carbon, hij zich echt kan meten met de besten.

 

180712 Podium Nieuw Roden11de Joakim Zuidema: Zijn klassement viel in Zevenhuizen door een gebroken ketting in duigen. Maar streed wel tot op de laatste dag voor de rode trui. Die hij overigens ook enkele dagen mocht dragen. Maar in De Wilp niet met verve kon verdedigen, omdat ook zijn energie eindig leek. Kan terugkijken op een mooie week met een tweede plek in Nieuw Roden achter zijn mattie Cor als hoogtepunt.

 

5de Cor Visser: Als hij in Peize nou eens niet van de weg was gebeukt. Dan had hij daar minimaal in de top tien gereden. Dan was hij na zijn machtsvertoon in Nieuw Roden ongetwijfeld ook wat scherper geweest in Zevenhuizen en had hij de kopgroep De Wilp nooit zonder zijn aanwezigheid laten wegrijden. Hoeveel punten zou hij dan hebben gehad? We zullen het nooit weten, want ‘als’ telt niet.

 

Amysoft, Peize, Nieuw Roden, Zevenhuizen en De Wilp, vrijwilligers, KNWU en al die andere mensen die meegeholpen hebben aan deze prachtige wedstrijd: Bedankt!