Delfzijl JoakimHet einde van het wegseizoen komt in zicht. Een seizoen waarin Joakim Zuidema bij de amateurs dicteert. De Otto Ebbens-renner uit Dokkum sleept namelijk de ene na de andere zege binnen.

 

Na de eerste plekken in Heerde, Hardenberg, Veendam en Harkema en een derde plaats in Kloosterburen was het de vraag of ‘Joki’ zijn vorm ook in de goedgevulde septembermaand – waar tot ons verdriet Rûntsje Tsjûkemar niet op de agenda stond – vast kon houden.

 

Een dag voor het aanbreken van de ‘herfstmaand’ toonde Zuidema tijdens de Visserijdagen in Harlingen aan dat niemand hoefde te twijfelen. Tussen de goedgevulde terrassen door wist hij zich aan het tot twaalf man uitgedunde peloton te ontworstelen. Samen met Jelte Krijnsen en Anton Wiersma (die als winnaar in de B-categorie een aantal ronden eerder finishte) reed hij vooruit. In de sprint was het echter Krijnsen, die zich niet verrassen en de Dokkumer op die dag nog naar een tweede plaats verwees.

 

Wolvega JoakimIn Hallum (7-9) was het een week later wel raak. Samen met ploeggenoot Daniël Elzinga maakte hij deel uit van de kopgroep, die om de prijzen ging strijden. Zuidema won met overmacht en legde beslag op zijn vijfde winst. In Wolvega (16-9) reden er zes man zo’n twintig seconden voor het peloton uit. Joki wist een valpartij in de laatste meters van de sprint te omzeilen en kon daardoor opnieuw de bloemen in ontvangst nemen.

 

De wedstrijd in Delfzijl (23-9) is de kroon op het seizoen van de groenteman uit Dokkum geworden. Hij ging al aan de leiding in de Rabobank Criterium Cup, waar hij zijn zinnen op had gezet. De concurrentie hoefde zich, mede door het werk van zijn ploeggenoten, geen illusies te maken. Na de eindsprint kon de commentator opnieuw ‘Joakim Zuidema’ door de luidsprekers laten galmen. Hij pakte niet alleen de dagwinst in de Ronde van Delfzijl. Door zijn goede uitslagen eerder in het seizoen in Winsum en Usquert kreeg hij de Groninger leiderstrui om zijn schouder gehangen.

 

Simpele conclusie is dan ook dat met zeven zeges en de andere uitstekende prestaties er in 2018 geen maat staat op de hurdfytser út Dokkum.