• Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Wielervereniging Otto Ebbens


 
 
 

DE WESTEREEN

Over de vereniging

Hoe het begon..
Wielervereniging Otto Ebbens heeft z’n naam te danken aan medeoprichter: Otto Ebbens. De Leeuwarder Otto Ebbens, geboren in 1903, was in zijn jonge jaren een verwoed voetballer. Reeds op zestienjarige leeftijd speelde hij in het eerste elftal van de Leeuwarder voetbalvereniging "Friesland". Later werd hij secretaris van "Friesland" en verder voorzitter van "Jong Friesland". In 1929 werd Ebbens lid van Ren- en Toeristenvereniging Leeuwarden en werd tijdopnemer. Een jaar later was hij bestuurslid, daarna secretaris en weldra voorzitter. Voor de Leeuwarder sigarenfabrikant betekende wielrennen niet alleen maar hard fietsen.

Hij maakte een gedegen studie van het cyclisme, legde het accent op de begeleiding en werd trainer/baanchef van de club. Zodoende trok hij ook wel met renners naar de baan in Antwerpen. In het winterseizoen 1935/36 verbleef hij maar liefst zeven weken bij onze zuiderburen met Bep Andriessen junior, Jan Leijenaar, Klaas de Vries, Jentje Kamminga, Jaap Hiemstra ("Lange Jaap") en Frans Meulenkamp. Er werd opgetrokken met de beroemde renners Jan Pijnenburg, "Poeske" Scherens en Gérardin. In 1938 legde Otto Ebbens zijn trainersfunctie bij de club neer en werd opgevolgd door de Duitser Jean Schorn uit Keulen ("Der Klotz"), die baantrainer werd.

Hoe het verder ging..
Begin 1939 stopte Ebbens als secretaris/penningmeester van de RTVL, waarna Piet Zwerver secretaris werd. Bijna tien jaar later pakte hij de bestuurlijke draad weer op en werd in 1947 voorzitter van de in 1940 opgerichte LWV De Friesche Leeuw. Hij was echter niet lang president, want wegens studieredenen (op 45-jarige leeftijd) moest hij bedanken. In 1952 kwam hij andermaal terug en nam de voorzittershamer weer over van R. Otter. Op 1 augustus 1954 werd de inmiddels ambtenaar bij het Provinciaal Elektriciteit Bedrijf geworden Ebbens, als opvolger van Melle Mellema, provinciaal consul van de KNWU in Friesland en hij manifesteerde zich als een ware propagandist voor de wielersport in Friesland. In 1967 is hij onderscheiden met het Zilveren Wiel. Wegens gezondheidsproblemen legde hij zijn functie als consul in september 1968 neer. Op 1 april 1974 overleed de 71-jarige Otto Ebbens tengevolge van een hartaanval.

De erfenis van Ebbens
Mede onder impulsen van Ebbens werd in 1968 in Zwaagwesteinde een wielervereniging opgericht. De wielervereniging werd opgericht om dat er grote meningsverschillen waren binnen het bestuur van de Friesche Leeuw. Afsplitsing was de enige uitweg en zo ontstond er een nieuwe wielervereniging in Friesland. Door zijn manier van werken, een man met een groot wielerhart, werd het idee gelanceerd om de club naar zijn naam te vernoemen: Otto Ebbens. Jan de Bruin zette bestuurlijk in de zomer van 1968 alles op poten. Renners uit de omgeving vroegen overschrijving aan. En op 30 juli werd de eerste wedstrijd georganiseerd. “De ronde van Zwaagwesteinde”.

Logo2023